NEW POSTS

1.Download FCI SI Exam 2014 Admit Card Date of exam 27/07/2014 and downloading of admit start from-
New JEXPO 2014 Counseling Notice and Date Started from 18/06/2014 to 25/06/2014 online..
Hot News W.B School Service TET Exam 2014 New Date announced On 10/06/2014 new notice published on TET exam 2014 by the order of -



2. VOCLET 2014 Online Counselling Notice (Start from 18/06/2014 to 25/06/2014)
New 3. WBSSC ASI Excise 2013 written result 2014: Download your result from the commission link...
New4. DEPARTMENT OF POST (PA/SA) Exam 2014 Answer Key : Examination was held in West Bengal on 25/05/2014.. Download Answer key and Expected cutoff marks..

Thursday, 12 May 2011

WB VOCLATE-2011,Here some previous year-2010 INTC question

Computer

Marks-50
1. Where is the motherboard located in computer?? Ans: inside CPU
2. RAM represent :   Ans: Random Access Memory
3. 1 byte equals to :   Ans: Two groups of 4 bits or 8 bits
4. All kinds of arithmetic calculation can be done by using : Ans : MS Excel
5. The binary number 1101011110111 in octal form : Ans : 15367 [ counting from last 111-7, 110-6,011-3,101-5, 001-1]
6. A network in a city is a :: Ans: MAN (Metropolitan Area Network)
7. What is the full form of 'WWW' : Ans: World Wide Web
8. The maximum integer which can be stored in 8 bit register : Ans : 256 (2^8=256)
9. Which code is referred as reflected binary code?? Ans : Excess-3
10. Which Memory is small and high speed ?? Ans : Cache Memory
11. g mail is a : Ans : email service provider
12. HTML stand for... Ans : Hyper Text Markup Language.
13. Directory in Ms-Dos is similar to ----- in MS-Windows. Ans : Folder.
14. TCP/IP model in computer network has :    Ans : 5 layers.
15. Hard Copy of document can be obtained from : Ans: Printer  (Printer would be any kind, like-laser, dot matrix,drum etc.)
16. How many address are required for 25X40 video RAM ?   Ans : 1000
17. Modem can be used to......Ans: make connection with Internet and Computer. (also we can write send and receive E-Mail)
18. ASCII- code is an :   Ans: Alphanumeric code.
19. Icons are :   Ans : Picture Command.
20. To connect a PC to internet using Dial-up connection one need ?? Ans : Telephone Line.
21. The transmission in address bus is :  Ans: Bi-directional.
22. Which of the following requires a device driver--i) register ii) cache iii) Disk iv) RAM.. Ans: Disk.
23.  Which is requires to create a web page ?? Ans : HTML.
24. Which of the following storage device can be carried around ? Ans: Floppy, CD/DVD, Pen drive.
25. Which computer is least powerful respect of other?? Ans : Mini Computer.
26. Pentium refers to type of :  Ans : Processor.
27. Floppy is : Ans : Memory Device (some time its called Input and Output device ).
28. What is the result of (1111)2 + (1111)2 ?  Ans : (11110)2.
29. What is excess-3 code of (100)2  ?? Ans : 110 (first '1' is in his place, then second place is (1+0)=1, and third place is (0+0)=0).
30. Operating System is :   Ans : System Software.
31. XCOPY, TIME, DELTREE, FILE from this which one is not a dos command?? Ans : FILE.
32.What is BOOTING ?? Ans: It is a process that starts operating System.
33. .doc is extension of the file type of :  Ans : MS-Word.
34. Ctrl+X and Ctrl+V means : Ans : CUT and PASTE.
35. Google is : Ans : Search Engine.
36. 1 MB equals to: Ans : 1024 X 1024 X 8 bits
37. Inkjet is type of : Ans : Printer.
38. The shortcut Key to close any open window environment is :  Ans : Alt + F4.
39. In Unix, The command that displays Calendar is : Ans: cal.
40. To increase the uploading and downloading speed in web environment we require :  Ans : Higher bandwidth.
41. Full form of DVD is : Ans: Digital Versatile Disk.
42. Which part of the Computer is responsible for mathematical calculation ? Ans: ALU (Arithmetic Logic Unit).
43. Hard Disk System is a : Ans : magneto-optical Memory.
44. Parallel port can transfer data : Ans : 8 bits at a time.
45. Both -0 and +0 exists in the : 2's Complement binary system .
46. In Oracle, Basic, Cobol, Pascal which one is not a programming Language? Ans : Oracle [it is a database]
47. MS OFFICE 2007 is a : Ans : Utility software package.
48. Bar Code Reader is used for : Ans : International Product information System.
49. Intel Core 2 Duo processor is : Ans : main CPU of computer System.
50. Plotter is a : Ans : Output Device.

                                                                               *** Written form memory.      S.B    

5 comments:

  1. plz post voclet(2011) physic & math question

    ReplyDelete
  2. dear sir
    I will be highly obliged if you kindly post the previous quetion paper for civil engineering

    ReplyDelete
  3. dear sir
    I will be highly obliged if you kindly post the previous paper for computer assembly and maintance

    ReplyDelete
  4. Dear sir
    I will be highly obliged if you kindly post the previous question paper for computer assembly an maintenance.

    ReplyDelete
  5. Dear sir
    I will be highly obliged if you kindly post the previous question paper for computer assembly an maintenance.

    ReplyDelete

Welcome to www.wbvocsb.blogspot.in, Write your comment here..